Bijna iedereen heeft het wel, een mobiele telefoon. Of het nu een ‘gewone’ mobiel is of een luxe smartphone, niemand kan meer zonder. Sinds dat de mobiele telefonie de markt heeft verovert heeft het een snelle innovatie doorgemaakt.

Ruim 60% van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een smartphone. Met de smartphone kunnen we anno 2020 bijna alles. Waar het begon als een dingetje om te bellen, kun je er vandaag de dag bijna alles mee. Onbeperkt bellen en internetten, gratis sms’en en noem maar op. Maar heeft de mobiele innovatie wel gezorgd voor alleen positieven ontwikkelingen?

Impact op ons sociale leven

Nederland behoort tot de landen met de hoogste penetratie van mobiele telefoons. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft het belangrijkste vindt dat je altijd kunt bellen in onveilige of nood roepende situaties. Maar het is niet zo dat je elk moment van de dag in onveilige of nood roepende situaties zit, en toch kunnen we niet meer zonder de mobiele telefoon.

Een x aantal jaar geleden dacht iedereen “wat moeten we met een mobiele telefoon” en nu kan bijna niemand meer een dag zonder. Op straat hoef je maar even om je heen te kijken en je ziet altijd wel mensen met hun mobiele telefoon in de hand.

Wat is er met ons sociaal leven gebeurt? Of is mobiele telefonie ons nieuwe sociale leven? Want we zijn dan wel weer continu in contact met elkaar. Maar het wordt ook vaak gedaan in bij zijn van andere mensen. Een gezellig avondje kletsen met vrienden of vriendinnen zit er niet meer in zonder dat het mobiel toestel boven tafel komt.

En waarschijnlijk gaat dit alleen nog maar toenemen. Want waar het 10 jaar geleden normaal was dat je een mobieltje kreeg wanneer je naar de ‘grote’ school ging, is het nu al gek dat de kinderen in groep 5 nog geen mobiele telefoon hebben. Ik vraag me af waar dat heen gaat?

Delen

About Author

Reactie geven