Misschien heb je er wel eens van gehoord. Trucker bakkies. Een ander woord dat dat wordt gebruikt is 27mc. Het is een manier waarop voornamelijk vrachtwagenchauffeurs met elkaar communiceren. Je zou zeggen dat het met de komst van de smartphone vrijwel niet meer gebruikt wordt, maar het integendeel is waar. Wat is een trucker bakkie? We geven je in dit artikel een heldere uitleg. We leggen ook uit wat je er precies mee kunt en of iedereen het mag gebruiken.

Trucker bakkie oftewel 27mc: wat is het?

27mc is een radio frequentie dat wordt gebruikt door onder andere chauffeurs. Doordat het een golflengte van elf meter heeft wordt het op die manier ook wel genoemd. Er mag gezonden worden met een maximale vermogen van vier watt. Hoger is niet toegestaan. Er zijn 40 kanalen aanwezig dat gebruikt kan worden. De frequentie in ons land is te vinden tussen de 26,965 MHz en de 27,405 MHz.

27mc: wat doe je ermee?

Met behulp van een trucker bakkie kan er worden gecommuniceerd tussen meerdere chauffeurs. We zien dit vaak terug in bijvoorbeeld vrachtwagens. Je kunt het gesprek met elkaar aangaan en onder andere laten weten of ergens een flinke file staat. Zo zorg je ervoor dat andere chauffeurs een alternatieve route kunnen nemen waardoor ze sneller op hun bestemming zijn.

Is het gebruik van een trucker bakkie voor iedereen toegestaan?

Het is voor iedereen toegestaan om een 27mc te gebruiken. Er is geen vergunning of iets dergelijks voor nodig. Er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Er moet worden gehouden aan de afgesproken frequenties en je mag niet boven het vermogen uitkomen dat is toegestaan. Een groot voordeel is dat je de trucker bakkie gewoon mag gebruiken tijdens het rijden. Dit in tegenstelling tot de smartphone, waar je een bekeuring voor krijgt als je hem in je hand hebt. Zorg er natuurlijk wel voor dat het je rijgedrag niet beïnvloed en breng andere verkeersdeelnemers niet in gevaar.

Een beter bereik met een goede antenne

Er is standaard een antenne aanwezig bij een 27mc. Vaak is de bereik van een trucker bakkie minimaal. Om het bereik te vergroten kun je een antenne aanschaffen. Deze kosten slecht een paar tientjes maar is zeker de moeite waard. Een ander punt wat belangrijk is, is de ondergrond. Het liefst is deze van metaal zodat de massa beter is.

De trucker bakkie is ook handig voor op kantoor

Wist je dat het ook hartstikke handig is om een 27mc te hebben op kantoor? Als je een trucker bakkie installeert op kantoor kun je direct in contact komen met de chauffeur dat langs komt. Zo bespaar je een hoop tijd, wat uiteindelijk weer geld oplevert. Als je een trucker bakkie op kantoor wilt installeren is er naast de trucker bakkie zelf en de antenne ook een voeding vereist. Deze voorziet het product van stroom.

Delen

About Author

Reactie geven